Češi si zaslouží zemi, která se nebude vyznačovat blbou náladou, řekl Pavel

Češi si podle nově zvoleného prezidenta Petra Pavla zaslouží zemi, která se nebude vyznačovat blbou náladou, ale bude republikou pohody. Pavel ve svém volebním štábu řekl, že vyhrály hodnoty jako pravda, důstojnost a respekt. Na Pražském hradě chce všechny přesvědčit k návratu k nim. Poděkoval všem voličům včetně těch, kteří podpořili jeho protikandidáta Andreje Babiše (ANO). Doplnil, že v této zemi nevidí poražené voliče.

Petr Pavel

Češi musí podle Pavla řešit problémy jako jedno společenství, i když je rozdělila právě skončená prezidentská kampaň, několik souběžných krizí, ale také politika, která se podle něj v poslední době vyznačuje konfrontací, vzájemným osočováním a hledáním důvodů, proč něco nejde. Místo toho chce v budoucnu hledat společná řešení.

Pavel ve svém prvním projevu po sečtení hlasů poděkoval všem, kdo přišli k volbám. "Všem, kteří mě volili, ale i těm, kdo mě nevolili. Přišli k volbám a dali jasně najevo, že ctí demokracii," uvedl. Rozumí tomu, že mnozí se budou cítit zklamaní, že jejich favorit nevyhrál. "V této zemi nevidím vítězné a poražené voliče," řekl.

Ve volbě podle něj vyhrály hodnoty jako pravda, důstojnost, respekt a pokora, které sdílí naprostá většina lidí. "Máme jiný názor na spoustu věcí, ale to neznamená, že jsme nepřátelé. Musíme se spolu naučit komunikovat," zdůraznil. Nechce zdůrazňovat rozdíly a příkopy, ale věci, které mají Češi společné. "Je to nejen jazyk, krásná země a historie, ale i společná budoucnost a problémy," uvedl.

Potíže musí Češi řešit jako jedno společenství, zdůraznil. "Společenství je bohužel teď trochu zraněné právě skončenou prezidentskou kampaní, souběhem krizí, kterými jsme si prošli, ale i stylem politiky, který u nás v poslední době převažoval - politika konfrontace, vzájemného osočování, hledání důvodů, proč něco nejde," řekl.

Své zvolení považuje za první krok ke změně, je ale potřeba příspěvek všech občanů, aby se ji podařilo dotáhnout do konce. Přinese to výrazně lepší kvalitu života v této zemi, míní. "Měli bychom si přát Českou republiku, která se nebude vyznačovat blbou náladou. Zasloužíme si Českou republiku, která bude republikou pohody. Já myslím, že na to máme a že to dokážeme," konstatoval.

Pavel na pódiu poděkoval jmenovitě řadě lidí ze svého týmu a podporovatelům. Po úvodním projevu zazněla státní hymna v podání zpěváka Ondřeje Rumla. Následně dostali příležitost k dotazům novináři.

Projev nově zvoleného prezidenta Petra Pavla

Moc vám všem děkujeme. Já bych moc rád nejenom poděkoval všem, kteří mě volili, ale zároveň bych také chtěl poděkovat i těm, kteří mě nevolili, ale přišli k volbám. Protože tím dali jasně najevo, že ctí demokracii, že jim záleží na tom, jak tahle země bude vypadat. Rozumím i tomu, že se mnozí teď cítí zklamaní, protože jejich favorit nevyhrál. Ale zároveň také vnímám to, že v této zemi nevidím vítězné, nebo poražené voliče. Vidím, že v této volbě vyhrály hodnoty. Vyhrály hodnoty jako pravda, důstojnost, respekt a pokora.

A já jsem přesvědčený, že tyto hodnoty sdílí naprostá většina z nás a že rozhodně stojí za to, abychom se snažili, že budou součástí našich životů, a aby se také vrátily na Hrad a do naší politiky.

Já jsem připraven svojí službou nejenom do naší politiky, ale i na Hrad je vrátit, zasazovat se o ně a nadále je rozšiřovat. Rozhodně to ale nezvládnu sám. Nezvládneme to ani my, kteří jsme se sešli v tomto sále a nezvládneme to ani s těmi všemi, kteří mě volili. Musíme společně přesvědčit všechny občany této země, že návrat k těmto hodnotám a návrat normální smysluplné komunikace nám výrazně pomůže výrazně zlepšit kvalitu života v této zemi.

Nebude to rozhodně jednoduché, ale také to není nemožné. Já jsem přesvědčen o tom, že máme, kromě těch rozdílů a příkopů, kteří nám mnozí připomínají, že máme mnohem více toho, co máme společné. A je to nejenom společný jazyk, krásná země a její úspěšná historie. Je to především naše společná budoucnost, ale i problémy, kterým dnes a možná i v budoucnu budeme čelit. A je důležité, abychom tyto problémy byli schopni řešit společně jako jedno společenství. To společenství bohužel teď je trochu zraněné, je zraněné právě skončenou prezidentskou kampaní, je zraněné souběhem krizí, kterými jsme si prošli a procházíme v poslední době, ale je také zraněné stylem politiky, který u nás v poslední době převažoval. Politika konfrontace, politika vzájemného osočování a politika hledání důvodů, proč něco nejde, místo toho, abychom hledali společná řešení. To se musí změnit. A já si myslím, že vy jste mi dnes pomohli udělat první krok na cestě k této změně.

Ale k tomu, abychom to dotáhli do konce, budeme opravdu potřebovat, aby k tomu přispěli všichni občané. A já jsem přesvědčen o tom, že bychom si měli přát Českou republiku, která nebude se vyznačovat blbou náladou, tak jak to označoval kdysi Václav Havel jako frustraci z toho, že se věci nedaří, ale že si zasloužíme Českou republiku, která bude republikou pohody. A já si myslím, že na to máme a že to dokážeme.

Děkuju a na závěr mi dovolte říct, že za úspěch svého prezidentství budu považovat pouze a jen náš společný úspěch. Moc vám děkuju.

Témata: Petr Pavel

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

V Česku přibylo za týden téměř 1500 nových případů černého kašle

15.04.2024 16:02 V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní…

Volby do Sněmovny by vyhrálo hnutí ANO

14.04.2024 21:23 Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo…

Schillerová si nedokáže představit, že by ANO vytvořilo vládu s SPD

14.04.2024 16:00 Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava…

Související:

Nejnovější