Exprezident Trump uvedl, že jeho rezidenci Mar-a-Lago prohledává FBI

Floridský resort Mar-a-Lago bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa prohledává americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI). O "neohlášené razii" informoval sám Trump. Operace se týká vyšetřování někdejšího státníka ohledně nakládání s tajnými dokumenty, napsala agentura AP s odvoláním na zdroj blízký záležitosti. FBI a ministerstvo spravedlnosti razii zatím nepotvrdilo. Bílý dům věc odmítl komentovat.

Donald Trump

"Po práci a spolupráci s příslušnými vládními úřady nebyla tato neohlášená razie v mém domově ani nutná, ani vhodná," uvedl Trump v prohlášení. Důvod razie neobjasnil.

Resort Mar-a-Lago "je momentálně v obležení, napaden a obsazen velkou skupinou agentů FBI," napsal exprezident, podle kterého se agenti "vloupali" i do jeho trezoru. Pokud by se tyto informace potvrdily, jednalo by se o "dramatický" posun ve vyšetřování někdejšího prezidenta, píše AP.

Americká federální prokuratura od května vyšetřuje, zda bývalý prezident při svém působení v úřadu nakládal správně s tajnými dokumenty. Národní archiv USA dříve zjistil, že Trump po konci svého funkčního období do své rezidence na Floridě odvezl krabice s materiály včetně vládních dokumentů, suvenýrů a darů od zahraničních lídrů.

Podle zákona musejí američtí prezidenti poskytnout všechny své dopisy, emaily a pracovní dokumenty Národnímu archivu. Úřady tvrdí, že Trump mnoho dokumentů nelegálně zničil a některé z nich byly "slepeny dohromady", uvádí stanice BBC. Trump již dříve tyto informace označil za "fake news".

"Tohle (vyšetřování) se týká zákona o prezidentských záznamech," řekl stanici CBS jeden z Trumpových vysoce postavených poradců, který také uvedl, že když FBI odešla "odnesla si s sebou jen velmi málo". BBC upozorňuje, že federální příkaz k prohlídce musí podepsat soudce a úřady musejí mít dostatečné podezření, že prohlídka přinese důkazy o nelegální činnosti.

"Je to útok provedený krajně levicovými demokraty, kteří si zoufale přejí, abych v roce 2024 nekandidoval," prohlásil Trump.

Trumpův syn Eric stanici Fox News potvrdil, že agenti resort prohledávají v souvislosti s dokumenty, které jeho otec odnesl z Bílého domu. Exprezident podle Erika Trumpa s archivem už měsíce spolupracuje.

Agenti FBI do Trumpova sídla vstoupili v pondělí brzy ráno místního času a zdá se, že se v rozlehlém resortu soustředili na místa, kde exprezident žije a má pracovnu, doplnila CNN. Trump na Floridě ve chvíli, kdy do jeho sídla vstoupila FBI, nebyl, uvádí Fox News. V pondělí se podle stanice nacházel v New Yorku.

"Odneseno bylo několik krabic," řekl BBC anonymně zástupce FBI, který také dodal, že nebyly vykopnuty žádné dveře.

Před Mar-a-Lago se podle Reuters shromáždilo několik desítek Trumpových podporovatelů. Před resortem, které se rozkládá na pobřeží severně od Miami, parkovala policejní auta se zapnutými majáky.

Agenti FBI prohledali Trumpovu soukromou rezidenci

Agenti amerického federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) prohledali rezidenci někdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa na Floridě, odkud odnesli několik krabic. Trump vzápětí akci označil za "obležení" a politický útok. Zdroje blízké vyšetřování i Trumpovi uvedly, že věc se týká údajného špatného zacházení s dokumenty Bílého domu včetně utajovaných materiálů.

Prohledání soukromé rezidence Mar-a-Lago bývalého prezidenta, který mimo jiné zvažuje, že se bude v roce 2024 znovu ucházet o úřad, je historicky nevídaný krok FBI a ministerstva spravedlnosti, uvádí server Politico. Žádný předchozí prezident USA nečelil tak rozsáhlému veřejnému vyšetřování jako právě Trump, jímž se také zabývá speciální parlamentní komise kvůli jeho možnému podílu na výtržnostech v americkém Kapitolu 6. ledna 2021.

"V americké historii doposud nebylo vydané tak významné povolení k prohlídce," uvedl státní zástupce v Palm Beach Dave Aronberg, který případ popsal jako "velkou věc".

Podobně jako v případě událostí 6. ledna se i současné vyšetřování týká chování Trumpa v době, kdy byl nucen po prohraných volbách opustit Bílý dům, konkrétně jeho zacházení s takzvanými prezidentskými záznamy, tedy dokumenty, které měl povinnost předat Národnímu archivu USA.

Podle zákona musejí američtí prezidenti poskytnout všechny své dopisy, emaily a pracovní dokumenty Národnímu archivu. Úřady tvrdí, že Trump mnoho dokumentů nelegálně zničil a jen některé z nich byly "slepeny dohromady", uvádí stanice BBC. Trump již dříve tyto informace označil za "fake news".

Ani FBI, ani mluvčí ministerstva spravedlnosti dnešní prohlídku Trumpovy rezidence nekomentovali. Jeden ze zástupců FBI řekl anonymně BBC, že "bylo odneseno několik krabic" a při prohlídce nebyly vykopnuty žádné dveře. Trump uvedl, že se mu agenti FBI "vloupali" do trezoru.

Proti zásahu v Trumpově soukromém sídle dnes v brzkých ranních hodinách SELČ se ostře ohradili někteří zástupci Republikánské strany. "Viděl jsem dost. Ministerstvo spravedlnosti dospělo do neúnosného stavu agresivního politikaření," komentoval případ sněmovní lídr republikánů Kevin McCarthy.

Floridský republikánský senátor Marco Rubio napsal: "Využívání vládní moci k pronásledování politických oponentů je něco, co jsme mockrát viděli v marxistických diktaturách třetího světa".

Vyšetřování ve věci Trumpových prezidentských záznamů pokračuje už několik měsíců, zůstávalo ale převážně v pozadí kvůli mediálně zajímavějším zprávám o šetření parlamentní komise k 6. lednu.

Vyšetřování představuje pro Trumpa stále větší veřejné ohrožení; o jeho blízké poradce i vysoce postavené úředníky jeho administrativy v Bílém domě se také zajímala FBI, nebo byli předvoláni, aby svědčili u soudu před velkou porotou.

Kromě vyšetřování událostí kolem prezidentských voleb 2020 a předání moci čelí Trump i několika obviněním z ekonomických trestných činů i sexuálního zneužívání. Jakoukoli vinu popírá.

Putin oslavil volební triumf i se soupeři na Rudém náměstí v Moskvě

18.03.2024 21:24 Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí slavil své vítězství v prezidenských volbách, které…

Česko eviduje první letošní oběť černého kašle

18.03.2024 18:57 Černý kašel má v Česku letos první oběť, vyplývá z dnes zveřejněných statistik Státního zdravotního…

Americký list upravil titulek. Česko už není postsovětským satelitem

18.03.2024 17:06 Americký deník Wall Street Journal po vlně příspěvků na sociálních sítích upravil titulek článku, v…

KLDR cvičně odpálila další rakety krátkého doletu

18.03.2024 11:49 Severokorejská diktatura v pondělí odpálila několik raket krátkého doletu, informoval o tom její…

Putin má jistý další mandát. Ve volbách získal přes 87 procenta

18.03.2024 09:13 Ruský prezident Vladimir Putin bude ve funkci dalších šest let. Volilo ho přes 87 procent lidí,…

Netanjahu: Izraelská armáda podnikne ofenzívu na Rafah i přes mezinárodní…

17.03.2024 17:38 Izraelská armáda podnikne plánovanou ofenzívu na město Rafah na jihu Gazy, které je baštou Hamásu,…

Volby v Rusku dnes končí. Zatím odvolilo 65 procent lidí

17.03.2024 13:49 Celostátní účast voličů v ruských prezidentských volbách v neděli ve 12:50 moskevského času (10:50…

Americké úřady začaly vyšetřovat společnost Meta kvůli drogám

17.03.2024 11:59 Americké úřady začaly vyšetřovat společnost Meta v souvislosti s nezákonným prodejem drog, k němuž…

Macron tvrdí, že na Ukrajině zřejmě bude nutná pozemní operace proti Rusku

17.03.2024 09:30 Francouzský prezident Emmanuel Macron se obává, že na Ukrajině bude možná "v určitém okamžiku"…

Šéf OSN odsoudil Rusko za pořádání prezidentských voleb v částech Ukrajiny

16.03.2024 21:51 Generální tajemník OSN António Guterres odsoudil Rusko za pořádání prezidentských voleb v částech…

Související:

Nejnovější