Koalice Spolu bude řešit článek 66. Podle Vondráčka do má aktivovat až nová Sněmovna

Předseda občanských demokratů a lídr koalice Spolu na premiéra Petr Fiala považuje zprávu o neschopnosti hospitalizovaného prezidenta Miloše Zemana plnit pracovní povinnosti za velmi závažnou. Je potřeba hledat shodu na dalším postupu napříč politickým spektrem, sdělil ČTK.

Markéta Pekarová Adamová, Petr Fiala, Marian Jurečka

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová soudí, že pokud prezident není a nejspíš ani nebude schopen vykonávat své pravomoce, je třeba je rozdělit mezi jiné ústavní činitele.

Podle vyjádření Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN), které dnes novinářům přednesl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), není prezident ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Vedení Senátu se podle Vystrčila sejde v úterý s předsedy sněmovních stran, aby probrali postup při převodu pravomocí prezidenta po dobu Zemanovy indispozice.

"Aktivace článku 66 ústavy se jeví jako velmi pravděpodobná. Zítra (V úterý) budeme mít více informací," uvedl k situaci předseda lidovců Marian Jurečka. Také předsedkyně TOP 09 článek o převodu pravomocí zmínila. "Slouží k situaci, do které jsme se dostali. Pokud podle dopisu z ÚVN není a nejspíš ani nebude prezident schopen vykonávat své pravomoce, musíme tyto pravomoce rozdělit mezi jiné ústavní činitele, aby nedošlo k paralýze země. Budeme postupovat v souladu s ústavou," uvedla.

"Přeji prezidentu Miloši Zemanovi hodně sil a brzké uzdravení. Zpráva ÚVN o tom, že prezident Zeman není v tuto chvíli schopen vykonávat svou funkci, je velmi závažná. Je potřeba hledat shodu na dalším postupu napříč politickým spektrem," uvedl Fiala.

"Dnešní informace je závažná. Říká nám ve velmi exponované době, kdy je třeba jmenovat premiéra, bavit se o vzniku vlády, že pan prezident není v této chvíli schopen dostát svým pracovním povinnostem. Protože naši otcové ústavy pracovali kvalitně, pamatovali na tuto situaci. Je třeba se bavit o tom, zda a jak aktivovat článek 66," řekl Rakušan. Za neuvěřitelné Rakušan označil to, že vedoucí prezidentovy kanceláře Vratislav Mynář měl podobné vyjádření nemocnice k dispozici od 13. října, přesto byl ochoten přistoupit na to, aby Zeman v mezidobí svolal ustavující zasedání Sněmovny.

Vystrčil se minulý týden obrátil na prezidentovu kancelář s dotazem na zdravotní stav prezidenta a prognózu dalšího vývoje s ohledem na jeho způsobilost zastávat úřad hlavy státu. Odpověď ale nedostal, a proto se v pátek s obdobnou žádostí obrátil na Ústřední vojenskou nemocnici, kde je Zeman týden na jednotce intenzivní péče. Ředitel ÚVN a současně ošetřující lékař prezidenta Miroslav Zavoral dnes Vystrčilovi odpověď poskytl.

Článek 66 by měla případně aktivovat až nová Sněmovna, řekl Vondráček

Končící předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) by byl s aktivací článku 66 ústavy o přechodu pravomocí prezidenta opatrný. Měla by to podle něj udělat případně až nová Sněmovna, která bude odrážet rozložení sil po nedávných volbách. Řekl to České televizi (ČT).

Vondráček zdůraznil, že nyní je ještě několik týdnů čas, protože ustavující schůze Sněmovny se sejde 8. listopadu a několik dní potrvá. "Teprve poté bude premiér skládat demisi a při tomto úkonu uvidíme, v jaké kondici bude pan prezident," podotkl Vondráček.

Zopakoval, že s prezidentem osobně mluvil a Zeman před ním podepsal rozhodnutí o svolání nové Sněmovny. Podle něj prezident věděl, co podepisuje. "Nedokážu se vyjádřit k prohlášení ÚVN, mohu komentovat pouze těch šest minut, kdy jsem u prezidenta byl," řekl Vondráček. "Z jedné schůzky nevyvodíte celkový stav," doplnil.

Současná Sněmovna už článek 66 ústavy podle něj určitě aktivovat nebude. "Nám končí mandát 21. října. To už si myslím, že není reálné a ani to není žádoucí," uvedl.

Podle Mynáře Vystrčil dotazem na prezidentovu kancelář vyvolal mediální hru, která měla sloužit jen k jeho zviditelnění. Vondráček se ale Vystrčila zastal. "Pan předseda Vystrčil není jediným hlasem v Senátu, v této situaci se choval velmi korektně," řekl ČT. Uvedl také, že si nemyslí, že by Vystrčil hrál nějaké hry.

Lipavská v Maďarsku označil ruský imperialismus za největší hrozbu

26.04.2024 13:40 Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost…

Piráti odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

25.04.2024 21:43 Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je…

Fialova vláda se promění. Končí ministryně Langšádlová

25.04.2024 08:51 Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi,…

Vláda schválila úpravy současného zákona o zbraních. Následně ho nahradí…

24.04.2024 21:45 Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních…

ANO by v březnu vyhrálo volby, hlas by mu dala necelá třetina voličů

24.04.2024 08:44 Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového…

Během pátečního Speed Marathonu policie zaznamenala tisíce dopravních…

23.04.2024 20:36 Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166…

Bývalý hradní kancléř Mynář čelá obžalobě kvůli dotaci na penzion

23.04.2024 08:22 Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s…

Pavel hodlá pokračovat v jednáních o důchodové reformě

22.04.2024 21:10 Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost…

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Případ Vrbětice se blíží do závěru. Policejní vyšetřování finišuje

21.04.2024 18:41 Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr…

Související:

Nejnovější