Konec dodavatelů energií? Selhání MPO i ERÚ, říká Fiala. Snížení DPH dle něj není cesta

Ukončení činnosti několika dodavatelů energií považuje adept na premiéra Petr Fiala (ODS) za selhání ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) a Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Za jiných okolností by podle něj byla na místě rezignace ministra Karla Havlíčka (za ANO).

Petr Fiala

Momentálně je ale hlavní pomoci lidem, kteří dodavatele energie ztratili. Snížení DPH, které navrhuje dosavadní premiér Andrej Babiš (ANO) nepovažuje za nejlepší cestu. Fiala to dnes řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Politická odpovědnost v problému konce několika dodavatelů energií podle Fialy nepochybně je. V případě, že by nebylo po volbách, měl by podle něj šéf MPO Havlíček rezignovat. V současné situaci podle něj musí MPO a ERÚ poskytovat lidem dobré a rychlé informace, což se neděje. "Lidé jsou vyděšeni, neví si s tím rady, dívají se v médiích na katastrofické zprávy," uvedl. Fiala úřady vyzval, aby spotřebitelům poskytly konkrétní návody. Změny v personálním obsazení ERÚ nechtěl Fiala zatím komentovat, povede se podle něj o všem diskuse v koalici.

ERÚ dnes oznámil, že vyzval všech 434 licencovaných dodavatelů energií k zaslání dokladů, že mají zajištěný dostatek energie odpovídající závazkům, které mají vůči spotřebitelům i podnikům. Informaci mají zaslat do konce října. Prověření zahájil úřad podle Fialy pozdě.

"Čeká nás těžký rok a určitě těžká zima," řekl dále Fiala. Doplnil, že to, jak současná vláda hospodaří a kam nechala dojít ceny energií, není vůbec dobré. Signály, že jsou v ČR distributoři energií, kteří mají problémy, tu podle něj byly několik týdnů.

Havlíček před tím v diskusním pořadu televize CNN Prima News řekl, že alternativní dodavatelé energií, jako je končící Bohemia Energy, se dostávají do problémů v celé Evropě. V důsledku liberálního nastavení trhu nemá stát podle ministra mnoho nástrojů, kterými by mohl do věci vstupovat. Zopakoval, že končící kabinet uvažuje o snížení daně z přidané hodnoty na energie z 21 na deset procent nebo i na nulu. Havlíček uvedl, že je po konzultacích v EU předjednané, že by unijní orgány kvůli tomu ČR nepostihovaly. Z výnosů ze solární daně pak vláda plánuje dát lidem takzvaný energetický šek, který by měl pro průměrnou domácnost hodnotu asi 1500 korun.

Snížení daně z přidané hodnoty (DPH) na nulu, které Babiš plánuje, se podle Fialy nemůže současné vládě podařit zavést. Nemá informace, že už by o tom jednala s Evropskou unií. Není to podle něj ani správná cesta. Týkalo by se to i lidí, kteří mají zafixovanou cenu energií a úlevu nepotřebují. Navíc by se DPH někdy znovu muselo zvýšit a jednalo by se o skokový nárůst.

"Naši experti už na tom (řešení) pracují. Chceme udělat řešení jak krátkodobé, tak v nějakém dlouhodobějším horizontu," uvedl dále Fiala. Krátkodobě prostřednictvím příspěvku na bydlení by bylo možné pomoci těm neohroženějším skupinám a v dalším období by bylo třeba lidi motivovat k instalaci solárních panelů, zateplení domů a vytvoření správného energetického mixu.

Pro Českou republika je podle Fialy naprosto nezbytné budování jádra. V souvislosti s Jadernou elektrárnou Dukovany je potřeba podle něj mít na paměti, že se mluví sice o stavbě nových bloků, ale jedná se o náhradu stávajících, které skončí. "Musíme pohnout kupředu nejen tendr, ale i tu notifikaci, to vyjednávání v Bruselu, abychom to vůbec stihli. Nemůžeme si dovolit být bez jádra," dodal Fiala.

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Počasí: Meteorologové varují před nočním mrazem

19.03.2024 12:32 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý vydal novou výstrahu před mrazem ve vegetačním…

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Související:

Nejnovější