Nedostatek zboží způsobuje zvýšená poptávka, potíže by však měly polevit

Za současným globálním nedostatkem zboží stojí spíše zvýšená poptávka než problémy v dodavatelském řetězci. Uvedl to dnes podle agentury Reuters hlavní ekonom Světové obchodní organizace (WTO) Robert Koopman. Předpověděl, že v příštích měsících tento nedostatek pravděpodobně poleví a klesne tlak na růst cen.

Ilustrační fotografie.

Spotřebitelé podle Koopmana stále mají tendenci utrácet spíše za zboží než za služby, protože nadále nemohou nebo nechtějí chodit na jídlo do restaurací či jezdit na dovolené. Zvýšená poptávka se podle něj na nedostatku zboží podílí dvěma třetinami až třemi čtvrtinami.

"Stále platí, že tato změna struktury poptávky podpořená agresivní rozpočtovou a měnovou politikou vedla k tomuto výsledku, kdy řada lidí píše o narušení dodavatelského řetězce," řekl Koopman. Vyjádřil přesvědčení, že tlaky na růst cen většiny zboží během příštích tří až čtyř měsíců poleví, pokud se neobjeví nový geopolitický či zdravotnický šok.

Některé podniky nicméně varují, že obchodní kanály jsou natolik ucpané, že návrat k normálu nastane až v příštím roce. WTO plánuje na březen diskusi s představiteli podniků a vlád i s experty na obchod ohledně problémů v globálním dodavatelském řetězci. Koopman upozornil, že i v případě, že nedostatek zboží do té doby poleví, bude tato diskuse poučná.

"Viděli jsme velmi rychlou reakci ze strany rozpočtové a měnové politiky (na hospodářské dopady koronavirové krize). Dlouhodobě pečlivě vyvažované dodavatelské řetězce však neměly fyzický či regulační prostor k tomu, aby se takto rychle přizpůsobily," uvedl.

Související:

Nejnovější