Německý kancléř Scholz vybízel Moskvu ke snížení napětí a k dialogu

Německý kancléř Olaf Scholz dnes v Kyjevě prohlásil, že čeká od Ruska jasné kroky ke snížení napětí, a ujistil o připravenosti Německa a dalších západních zemí k dialogu s Moskvou o evropské bezpečnosti. V úterý bude Scholz v Moskvě jednat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Olaf Scholz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na setkání s německým státníkem obhajoval budoucnost Ukrajiny v NATO, Scholz ale připomněl, že přistoupení této východoevropské země do aliance není teď na pořadu dne.

"Jsme připraveni k serióznímu dialogu s Ruskem o problémech evropské bezpečnosti," řekl Scholz novinářům po jednání se Zelenským.

Scholz oznámil, že Německo poskytne Ukrajině nový úvěr ve výši 150 milionů eur (asi 3,7 miliardy Kč), a varoval, že Západ je připraven uvalit "dalekosáhlé a a účinné sankce", pokud Rusko poruší územní celistvost Ukrajiny.

Scholzův hostitel na tiskové konferenci zdůraznil, že se s kancléřem shodl v přístupu k jednáním o urovnání konfliktu na východě Ukrajiny, dál ale trvají rozpory ohledně rizik, jaká představuje spuštění nově postaveného plynovodu Nord Stream 2. Ten má po dně Baltu přivádět do Německa ruský plyn s pominutím Ukrajiny a dalších tranzitních zemí. Berlín se jen chladně staví k možnosti, že by se projekt mohl stát součástí nových západních sankcí v případě ruského útoku na Ukrajinu.

Zelenskyj zdůraznil, že Ukrajina dál usiluje o přijetí do Severoatlantické aliance. "Uvědomujeme si, že členství v alianci by zaručilo naši bezpečnost a územní celistvost," prohlásil prezident. Německý kancléř ale upozornil, že otázka členství Ukrajiny v NATO není v současnosti na stole.

"Je poněkud zvláštní pozorovat, že ruská vláda dělá z něčeho, co není na pořadu dne, předmět velké politické debaty," citovala v této souvislosti Scholze německá agentura DPA. Moskva se v posledních měsících domáhá od členských států NATO včetně USA záruky, že aliance Ukrajinu nikdy nepřijme. Argumentuje, že by takové rozšíření NATO představovalo ohrožení ruské bezpečnosti a mohlo vést k ozbrojenému konfliktu mezi aliancí a Ruskem.

Rozruch v Londýně, Kyjevu i Moskvě dnes vyvolalo vyjádření ukrajinského velvyslance v BBC, že by Kyjev ve snaze zabránit válce s Ruskem své ambice ohledně vstupu do NATO mohl pozastavit. Velvyslanec následně své vyjádření popřel jako nedorozumění, snaha Ukrajiny o členství v alianci je totiž zakotvena v ústavě země.

V souvislosti s odjezdem západních diplomatů a ukrajinských oligarchů z Ukrajiny její prezident oznámil, že jeho rodina zůstává v Kyjevě.

Zelenskyj také Scholze informoval, že Kyjev představí projekty zákona o "zvláštním statusu" a místních volbách, uvedl podle agentury Unian bez dalších podrobností na tiskové konferenci německý státník. Podle Unian lze předpokládat, že kancléř měl na mysli projekt zákona o uspořádání voleb na východě Ukrajiny, jejíž část ovládají proruští separatisté, a o samosprávě v tamní samozvané Doněcké a Luhanské lidové republice.

Rusko, které soustředilo u hranic s Ukrajinou desítky tisíc vojáků, a vyvolalo tak obavy z invaze, tvrdí, že nemá v úmyslu sousední zemi napadnout. Domáhá se však o Západu záruk, že Ukrajina nevstoupí do NATO. USA a celá aliance ale trvají na zachování politiky otevřených dveří a právu Ukrajiny svobodně si vybrat vlastní spojence.

Témata: Olaf Scholz | Ukrajina | Rusko

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Související:

Nejnovější