Objem zadržených odpočtů DPH výrazně poklesl

Objem zadržených nadměrných odpočtů daně z přidané hodnoty (DPH) ke konci loňského roku klesl na 552 milionů korun z 1,7 miliardy korun na konci roku 2020. Výrazně objem zadržených odpočtů klesl loni v únoru a následně se po zbytek roku pohyboval mezi 500 až 600 miliony korun, což byly rekordně nízké hodnoty.

Ilustrační fotografie.

Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytla Finanční správa. Nejvyšší objem zadržených odpočtů byl v březnu 2014, a to 18,2 miliardy korun.

Nadměrný odpočet je fakticky nárok na vrácení peněz od finančního úřadu. Zjednodušeně jde o rozdíl mezi daní z přidané hodnoty toho, co podnikatel prodal, a toho, co podnikatel jako registrovaný pláce DPH nakoupil. Vzniká například tak, že v daném zdaňovacím období firma nakoupila více zboží a služeb, než ho prodala.

Novela daňového řádu, která platí od loňska, přináší firmám automatický nárok na zálohu na nadměrný odpočet DPH ve výši, kterou správce daně nehodlá prověřovat. Podnikatelé tak mohou disponovat se svými penězi dříve než v minulosti. Výjimkou nebyly ani případy, že podnikatelé čekali několik let, než jim správce daně nadměrný odpočet vrátil. Podnikatelé kvůli tomu předchozí vlády kritizovali.

U nadměrného odpočtu DPH plátce musí prokazovat důvody jeho vzniku a oprávněnost. Pro plátce DPH takové řízení znamená zátěž spočívající v zadržování peněz, která může podle kritiků v mezním případě vést k likvidaci firmy. V případě ověření jeho správnosti potom náleží plátcům DPH finanční kompenzace v podobě úroku.

Témata: daně

Související:

Nejnovější