Policii se loni podařilo objasnit pouze čtvrtinu trestných činů v kyberprostoru

Policie loni objasnila asi čtvrtinu kybernetických trestných činů. Jejich podíl na celkové kriminalitě se přitom za posledních deset let zvýšil z půl procenta na loňských 6,2 procenta. Na tiskové konferenci to dnes řekl policejní prezident Martin Vondrášek. Celková objasněnost trestných činů v Česku byla loni podle údajů policie 57 procent.

Policie ČR, ilustrační foto

"Nárůst trestné činnosti v kyberprostoru pokračuje i v letošním roce. Možná ještě trochu rychlejším tempem," uvedl Vondrášek.

Nejčastějšími trestnými činy v kyberprostoru byly podvody s podílem 42 procent, za nimi následují neoprávněné přístupy k počítačům a poškozování záznamů v nich s podílem 17 procent. Podle Vondráška jsou nejrozšířenější formou podvodů inzertní podvody a vylákání údajů ke kartě, dále fiktivní telefonáty bankéře či policisty nebo vylákání citlivých fotografií a videí a následné vydírání. Podle člena představenstva ČSOB Petra Hutly útoky na klienty bank nejčastěji zneužívají útočníci k získání údajů k internetovému bankovnictví nebo kartám.

Celkový počet trestných činů v kyberprostoru se loni zvýšil o 18 procent na 9518 případů. Kvůli neustálému nárůstu proto vznikne v polovině července v policii speciální útvar pro boj s kyberkriminalitou, který by do dvou měsíců měl mít vedení a začít fungovat od ledna, kdy do něj budou převedené dvě struktury z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Vondrášek dnes se zástupci ČSOB podepsal memorandum o pokračování spolupráce v oblasti vzdělání v digitální bezpečnosti.

Policie na Domažlicku pátrá po ozbrojených pachatelích loupežného přepadení

12.04.2024 12:55 Na Domažlicku probíhá od noci na pátek rozsáhlé pátrání po ozbrojených pachatelích loupežného…

Policie varuje před podvodníky, kteří lákají na údajný přeplatek na dani

22.03.2024 16:06 Policie opět upozornila na nový a sofistikovaný podvod, kdy se pachatelé vydávají za pracovníky…

Policie informovala o anonymní hrozbě vůči univerzitám

11.03.2024 11:04 Policie v pondělí dopoledne informovala, že se zabývá výhrůžkami anonyma, který hrozí střelbou na…

Související:

Nejnovější