Řada restaurací stále používá na smažení přepálené oleje, zjistily kontroly

Restaurace, ilustrační foto
Restaurace, ilustrační foto, foto: Pixabay
ČTK 13. dubna 2022 13:31
Sdílej:

Řada restaurací stále používá k přípravě smažených jídel přepálené fritovací oleje. Vyplývá to z kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

Při loňských kontrolách nevyhovělo 13 procent vzorků z 54, řekl dnes novinářům při kontrole jedné z restaurací v centru Brna mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Situace se podle něj sice postupně zlepšuje, ale jen velmi zvolna, proto je potřeba stálého kontrolního tlaku.

Lidé se však podle Kopřivy nemusí obávat, že by zhruba každá sedmá restaurace používala přepálený olej. "Cíle kontroly se vybírají na základě hodnocení rizika," řekl Kopřiva. Což znamená, že inspektoři volí kontroly tam, kde lze pravděpodobněji očekávat nějaký problém. Tam, kde inspekce problémy zjistí, ukládá posléze ve správním řízení pokutu. "Ta musí být dostatečně vysoká, aby byla výchovná, nikoli však likvidační. Obvykle je to pro provozovatele takové poučení, že už se prohřešek neopakuje. Ale stává se, že se to stane znovu, a potom je další pokuta už citelně vyšší než první," uvedl Kopřiva.

Jídla připravovaná na přepáleném oleji jsou pro lidský organismus nevhodná kvůli tomu, jaké v něm vznikají při smažení látky. Inspektoři nejprve odebraný olej senzoricky ohodnotí. Zjišťují, jakou má vůní, chuť a barvu, případně, jestli v něm jsou zuhelnatělé zbytky. Měří také tzv. polární látky. Poté putuje vzorek do pražské laboratoře. "U dvou vzorků jsme loni zjistili dokonce velmi vysoký stupeň tepelného rozkladu a u několika vzorků jsme v laboratoři zjistili násobné překročení akceptovatelných hodnot tepelného rozkladu," řekl Kopřiva.

V restauraci kontrolovala inspekce také značení alergenů a to, zda značení na jídelním lístku odpovídá skutečnosti. Více než pětina kontrolovaných restaurací totiž neměla značení v pořádku. Jde tedy nejen o nutnost alergeny na lístku vyznačit, ale zároveň inspekce kontroluje, zda v jídle není ještě nějaký nedeklarovaný alergen. Tuto povinnost mají restauratéři od roku 2015.

Třetí věcí, kterou inspekce kontrolovala, je druhová pravost masa. U pětiny odebraných vzorků loni analýza potvrdila částečnou přítomnost druhu masa, o kterém se zákazník nedozvěděl.

Výsledky kontrol najde zájemce v příslušných sekcích na webu Potraviny na pranýři.

Témata:
Stalo se
Světové celebrity
Jennifer Aniston

Fanatik najel autem do brány domu Jennifer Aniston. Jsem Ježíš, tvrdil o sobě

Hollywood se otřásl poté, co byl na začátku týdne zatčen muž, jenž se údajně pokládá za Ježíše Krista a věří, že slavná herečka Jennifer Aniston je jeho „královna“. Incident vyvrcholil ve chvíli, kdy 48letý Jimmy Wayne Carwyle najel svým vozem do brány hereččina luxusního sídla v Bel Air, zatímco byla pravděpodobně doma.

České celebrity
Jiří Bartoška

Co si Jiří Bartoška myslel o smrti?

Jiří Bartoška bojoval s rakovinou od roku 2014, kdy mu byla diagnostikována rakovina lymfatických uzlin. Tehdy se s osudem smířil s nadhledem a osobitým humorem. „V osmašedesáti letech lidé umírají. To je jistota – narodíme se a jednou zemřeme,“ prohlásil v rozhovoru. Jeho přístup k nemoci byl inspirací pro mnohé – nikdy se nevzdával, nepoddával se panice a udržoval si optimismus i během náročné léčby.

Počasí
Jarní počasí

Počasí bude příští týden jako na houpačce. V noci mráz, během dne téměř léto

Příští týden nás čeká silně proměnlivé počasí. Zatímco v noci a k ránu mohou klesat teploty i pod bod mrazu, během dne naopak budou stoupat až nad 20 stupňů, uvádí ČHMÚ.cz.

České celebrity
Pietní místa k uctění památky Jiřího Bartošky

OBRAZEM: Lidé v Česku vzpomínají na Jiřího Bartošku, zakládají pietní místa

Česká republika se loučí s jedním ze svých nejvýraznějších hereckých velikánů. Jiří Bartoška, oblíbený herec a dlouholetý prezident Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, zemřel 8. května ve věku 78 let. Vlna emocí a vzpomínek na tohoto charismatického muže se okamžitě promítla do řady pietních míst po celé republice.