Slibný začátek roku v zahraničním obchodu zhatila válka na Ukrajině

Přestože český zahraniční obchod skončil v lednu v přebytku, vyhlídky na následující období nejsou hlavně kvůli válce na Ukrajině podle ekonomů optimistické. Tuzemské firmy budou muset čelit dalším problémům v dodávkách surovin, případně dílů. Navíc rostou jejich ceny, stejně jako prudce zdražují energie, což bude mít dopad na dovoz. Vyplývá to z vyjádření analytiků, které dnes ČTK oslovila.

Dovoz a vývoz zboží, ilustrační foto

Zahraniční obchod ČR skončil v prvním měsíci letošního roku podle dnes zveřejněných dat Českého statistického úřadu v přebytku 6,2 miliardy korun, meziročně byl o 18,6 miliardy korun nižší. "Ve srovnání s předchozími ledny jde spíše o slabší výsledek – vlastně jde o nejnižší přebytek za posledních devět let, za kterým můžeme hledat především drahé komodity," uvedl hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Vývoz si v lednu meziročně polepšil o 12,9 procenta na 336,7 miliardy korun a dovoz proti loňskému prvnímu měsíci roku vzrostl o 20,9 procenta na 330,5 miliardy korun. Ekonom Jiří Pour z UniCredit Bank upozornil, že kromě jednoho pracovního dne navíc měly na export a import velký dopad cenové vlivy. Po jejich očištění by vývoz reálně meziročně klesl, řekl.

Kvůli rusko-ukrajinskému konfliktu se automobilový průmysl bude podle Dufka potýkat nejen s nedostatkem čipů, ale také dalších součástek dovážených z východu. Dufek je přesvědčen, že se tento nepříznivý vývoj se projeví na výkonu českého průmyslu a hrubém domácím produktu minimálně v první polovině roku.

"Malou náplastí pro exportéry může být výrazně oslabující koruna a skutečnost, že expozice exportérů na ruský trh se od roku 2015 výrazně snížila a do Ruska v posledních letech proudily zhruba dvě procenta českého vývozu, což však loni představovalo stále vysokých 79,6 miliardy korun," uvedl místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

Vzhledem k prudkým nárůstům cen komodit na světových trzích analytik Raiffeisenbank David Vagenknecht počítá s tím, že se zahraniční obchod v nejbližších měsících dostane opět do schodku. "I kdyby si export udržel tempo z ledna, tak vysoká cena dovážených komodit, zejména ropy a zemního plynu, citelně přifoukne hodnotu dovozů a navýší deficit obchodu s ropou a zemním plynem," řekl. S ohledem na dění na Ukrajině lze podle něj ale očekávat zhoršení situace v zahraniční poptávce a tedy nižší objem exportních zakázek.

Pour pro letošní rok předpokládá zhoršení bilance zahraničního obchodu proti loňskému roku o více než 200 miliard korun.

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější