Zeman má výhrady k Hladíkovi, ministrem ho zatím nejmenuje

Prezident Miloš Zeman sdělil místopředsedovi KDU-ČSL Petru Hladíkovi, že má výhrady k jeho jmenování do funkce ministra životního prostředí a není v tuto chvíli připraven tak učinit. Hladík to řekl novinářům po dnešním jednání s hlavou státu na Pražském hradě. Má dojem, že Zemanovi výhrady, které vznesl, vysvětlil.

Petr Hladík se sešel s prezidentem Milošem Zemanem. (4.1.2023)

Hladík nyní bude informovat o prezidentově postoji předsedu KDU-ČSL Mariana Jurečku, který dočasně ministerstvo životního prostředí vede, a lidovecké předsednictvo. Mluvčí KDU-ČSL Lucie Ješátková dnes v podvečer ČTK řekla, že Hladík by se s Jurečkou měl sejít ještě během dnešního večera. Jurečka následně situaci probere s premiérem Petrem Fialou (ODS), uvedl Hladík. Novináři nedostali prostor pro dotazy. Vyjádření Jurečky a Fialy ČTK zjišťuje.

"Vedli jsme spolu poměrně dlouhou debatu nad tématem řízení ministerstva životního prostředí. Debata byla poměrně obsáhlá, hluboká, poměrně konkrétní," řekl Hladík. "V jejím závěru mi pan prezident sdělil, že má výhrady k mému jmenování a není v tuto chvíli připraven mě jmenovat ministrem životního prostředí. Domnívám se, že jsem mu tyto výhrady, které on vznesl, vysvětlil, nicméně v tuto chvíli pan prezident na svém stanovisku trvá," dodal.

Průtahy se jmenováním nového ministra vyvolala kauza přidělování městských bytů v Brně. Kvůli ní policie zasahovala i v Hladíkově kanceláři, z ničeho jej ale neobvinila. Bývalý náměstek brněnské primátorky několikrát uvedl, že s policisty spolupracoval.

Fiala návrh na Hladíkovo jmenování do funkce podal na konci prosince. Tehdy ČTK sdělil, že chtěl poskytnout dostatek času, aby se situace vyjasnila, a že potřebná doba uplynula. "Podle informací, které jsou k dispozici, není Petr Hladík z ničeho obviněn a není proti němu vedeno trestní stíhání. Proto jsem vyhověl nominaci KDU-ČSL a poslal prezidentu republiky návrh na jmenování Petra Hladíka ministrem životního prostředí," uvedl minulý týden premiér.

Jurečka ve čtvrtek ráno spolu s Fialou poletí do Říma na pohřeb emeritního papeže Benedikta XVI. Dá se tak předpokládat, že budou mít při cestě prostor téma projednat.

Jurečka nevidí důvody, proč Zeman odmítl jmenovat Hladíka, probere to s Fialou

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka nevidí žádné zásadní důvody, pro které prezident Miloš Zeman odmítá jmenovat Petra Hladíka (KDU-ČSL) ministrem životního prostředí. Hladík je kompetentní, nespáchal nic nezákonného, není obviněn ani trestně stíhán, uvedl dnes Jurečka na twitteru. Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že vzal Zemanovo rozhodnutí na vědomí. O situaci bude s Jurečkou jednat, sdělil ČTK mluvčí vlády Václav Smolka.

Dá se předpokládat, že k jednání budou mít oba lídři vládní koalice prostor během čtvrteční návštěvy Vatikánu, kam spolu ráno zamíří na pohřeb emeritního papeže Benedikta XVI.

Hladík po dnešním jednání se Zemanem na Pražském hradě novinářům řekl, že Zeman má k jeho jmenování výhrady a není v tuto chvíli připraven tak učinit. Měl dojem, že výhrady, které prezident vznesl, mu vysvětlil. Ještě během večera by měl Hladík podle mluvčí KDU-ČSL Lucie Ješátkové situaci probrat s Jurečkou. Předseda sněmovního klubu lidovců Marek Výborný ČTK následně sdělil, že ještě dnes bude o situaci jednat i předsednictvo strany. Do té doby odmítl další postup předjímat.

"Informaci od pana prezidenta beru na vědomí, nevidím však žádné zásadní důvody proč Petra Hladíka odmítá jmenovat. Petr Hladík je kompetentní v oblasti životního prostředí, tuto agendu měl na starosti v Brně, nespáchal nic nezákonného, není obviněn či trestně stíhán," reagoval na Zemanovo rozhodnutí Jurečka.

Lídři koaličních Starostů a nezávislých (STAN) a TOP 09 napsali ČTK, že Zemanův postoj berou na vědomí. "Není to pro vládu jednoduchá situace. Věřím, že KDU-ČSL brzy přijde s řešením," uvedl vicepremiér Vít Rakušan (STAN). Podobně se vyjádřila šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). "Očekávám od KDU-ČSL řešení situace," napsala.

Ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš odkázal na to, že o věci bude jednat vedení KDU-ČSL a následně lidovci situaci projednají s Fialou. "Do té doby je předčasné další možný postup komentovat," sdělil Bartoš ČTK.

Průtahy se jmenováním nového ministra vyvolala kauza přidělování městských bytů v Brně. Kvůli ní policie zasahovala i v Hladíkově kanceláři, z ničeho jej ale neobvinila. Bývalý náměstek brněnské primátorky několikrát uvedl, že s policisty spolupracoval. Fiala návrh na Hladíkovo jmenování do funkce podal na konci prosince po měsíci od lidovecké nominace. Tehdy ČTK sdělil, že chtěl poskytnout dostatek času, aby se situace vyjasnila, a že potřebná doba uplynula. Ministerstvo životního prostředí vede dočasně Jurečka, dnes ráno ČTK řekl, že předpokládá Hladíkovo jmenování do několika dnů.

Prezident podle ústavy jmenuje předsedu vlády "a na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů". O možnosti vetování návrhu premiéra se ústava nezmiňuje. Zeman tvrdí, že mu ústava neukládá povinnost, aby musel akceptovat každý předložený návrh. V minulosti už několikrát své výhrady ke kandidátům prezident prosadil.

Při sestavování koaliční vlády Andreje Babiše (ANO) Zeman odmítl návrh, aby se ministrem zahraničí stal Miroslav Poche (ČSSD). Sociální demokracie nakonec prezidentovi ustoupila a na post nominovala Tomáše Petříčka. Podobně se zachoval prezident i v případě ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Jeho demisi nejprve odmítl přijmout, následně nechtěl jeho nástupcem jmenovat Michala Šmardu (ČSSD). Zeman neustoupil a Šmarda se své nominace vzdal. Ministrem se stal Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Předloni při vzniku Fialovy vlády Zeman nechtěl jmenovat ministrem zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Vyčítal mu nízkou kvalifikaci nebo vztahy k Izraeli a visegrádské čtyřce a doporučil mu, aby se kandidatury vzdal. Fiala tehdy uvedl, že nominace na členy vlády měnit nebude. Nakonec prezident i přes výhrady Lipavského šéfem české diplomacie jmenoval.

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Související:

Nejnovější